Pas på din elcykel

Få det optimale ud af din elcykel med denne vejledning i brug og vedligehold af elcykler.

En vigtig detalje at tænke på, er at en elcykel i store træk blot er en almindelig cykel men med en hjælpemotor. Motoren hjælper dig altså fremad uden at cykelturen bliver alt for anstrengende. Men andre ord så undgår du på en elcykel, at komme til jobbet, eller hvor du skal hen, helt svedig og udmattet. 

TRÆD I PEDALERNE

For at elcyklen skal fungere optimalt, er det nødvendigt at du samtidig træder i pedalerne. Bare det at du hjælper til og pedalerne er i rotation gør en kæmpe forskel. Det har desuden stor betydning for rækkevidden, som bliver markant længere, og for livslængden på dit batteri, da det slider mindre på battericellerne.

BEGRÆNSET EFFEKT PÅ HJÆLPEMOTOREN

Da elmotoren på en elcykel typisk har en begrænset effekt på 250 watt (iflg cykelbekendtgørelsen) er det vigtig at give elmotoren de bedste arbejdsbetingelser for at undgå motor eller controller overbelastes og beskadiges. Det er særligt vigtig på ladcykler som vejer lidt mere end en almindelig cykel, som 250 watt motorer egentlig er designet til.

Controller er oftest konstrueret sådan at den brænder sammen inden elmotoren gør det. På sin vis, kan man sige det er en indbygget sikkerhedsforanstaltning, da det er billigere at skifte controlleren fremfor hele motoren.

SÅDAN UNDGÅR DU AT MOTOR ELLER CONTROLLER BESKADIGES

Uagtet om din elcykels motor er en navmotor eller krankmotor, på 250 watt eller mere, bør du være opmærksom på nedenstående punkter.

Det er vigtigt du følger vejledningen for at opretholde garanti og reklamationsret.

Sørg for at holde korrekt dæktryk på din elcykel – jo nærmere max. jo bedre.

En elcykel er en cykel med hjælpemotor. Træd derfor i pedalerne.

Vælg altid et passende gear. Elmotoren fungerer bedst med middel til høje omdrejninger.

Lyder motoren overanstrengt, så skift til et lavere gear og træd mere i pedalerne.

Kører du med tung last eller opad bakke, så vælg altid så lavt gear som muligt. Det vil sige, hold så høj kadence som muligt.

Skift altid til et lavere gear inden du begynder at kører opad bakke. Kører du i for højt gear, er der større risiko for at controlleren overbelastes og beskadiges.

Har du monteret et gashåndtag, brug det da med omtanke, da det kan overbelaste controlleren med kortslutning til følge.

Monterer du et gashåndtag er det på eget ansvar og medfører at garanti og reklamationsret på controller / styreboks bortfalder.

FÅ DET OPTIMALE UD AF DIT ELCYKELS BATTERI

Alle batterier mister kapacitet med tiden. Selvom det ikke helt kan undgås, kan du selv begrænse og forebygge hvor meget og hvor hurtigt det går. Det afhænger nemlig af flere faktorer, herunder batteri cellernes kvalitet, hvor ofte batteriet bruges og hvordan det vedligeholdes.

Der er god grund til at vælge et batteri med kvalitetsceller, som desuden passer netop din elcykel og dit behov. Kvalitetsceller fra Samsung, LG, Velectro, Panasonic, Sanyo og Sony har typisk et kapacitetstab på 10-30% om året. Billigere og ofte kinesiske celler, kan have et tab på helt op til 50% eller mere. Dette er en rigtig god grund til at købe en elcykel af ordentlig kvalitet ved din cykelhandler!

Vores batterier fra Promovec har markedets bedste garanti på 3 år (sidder på de fleste Raleigh, Winther, Centurion og MBK elcykler). Der kan envidere tilkøbes kapacitetsgaranti som dækker en garanteret minimumskapacitet på 70% i op til 5 år efter købsdato. Den udvidede kapacitetsgaranti kan kun tilkøbes ved køb af et nyt batteri og købet skal foretages fysisk i vores forretning.

FORLÆNG LEVETIDEN PÅ DIT ELCYKEL BATTERI

Da et elcykel batteri anses som en sliddel på linje med dæk, bremser og kæde dækker garanti og reklamationsret ikke kapacitetstabet. Derfor er det i høj grad op til dig, at give batteriet de bedste betingelser for at opnå lang levetid med højere kapacitet. Udover at spare penge, sparer du så også lidt på naturens ressourcer.

GENERELT:

Batteriet har sin fulde kapacitet ved 25 grader – falder temperaturen, falder kapaciteten tilsvarende optil 1-2% per grad. Derfor kan du køre længere på en opladning en varm sommerdag end du kan om vinteren.

Sørg for at holde korrekt dæktryk på din elcykel – jo nærmere max. jo bedre. For lavt dæktryk reducerer rækkevidden markant.

Oplad og opbevar batteriet indenfor og i tørre omgivelser.

Tilslut altid opladeren til batteriet først, inden du tænder for stikkontakten.

Denne guide hjælper dig i øvrigt i gennem de vigtigste facer så du kan udøve “vedligehold af elcykler”. Hvis du ønsker en gennemgang af hvordan resten af cyklen kan vedligeholdes, skal du benytte vores vejledning i cykelvedligehold her.

OPLADNING:

Oplad batteriet ca 12 timer første gang. Gentag dette ca. hver 2.-3. måned.

Batteriet opnår typisk sin fulde kapacitet efter 5-15 opladninger.

Afvent 10 min. inden opladning efter brug – og vent 10 min. efter opladning før brug.

Oplad aldrig batteriet udendørs ved temperaturer under 5 grader celsius. Det kan beskadige cellerne.

Sjat-lad ofte og efter behov. Et par timers opladning ofte er meget bedre, end at oplade batteriet helt fuldt hver gang, da det slider unødvendigt på cellerne.

Ved normalt brug, bør du så vidt muligt, holde niveauet mellem 20%-80%. Det slider mindre på cellerne.

Brug kun den medfølgende oplader.

Vær opmærksom på fugt/kondens i lade stik og kontakter. Beskyt altid lade stik med gummi manchetten.

Undgå at aflade batteriet helt, da det kan beskadige cellerne og forkorte levetiden.

VED OPBEVARING:

Opbevar batteriet ved stuetemperatur med 30-60% opladning, når det ikke bruges i længere perioder.

Oplad som min. batteriet 1 times tid hver 2. måned.

Et batteri er en sliddel, da kapacitetstab er uundgåeligt. Korrekt vedligehold af elcykler er afgørende for batteriets levetid. Funktionsgarantien er 12 måneder og 24 måneders reklamationsret.

Indkøbskurv
Scroll to Top